Ak zharmonizovať, tak s Umeboshi.

on

V minulých blogoch som spomínal, že sa budem venovať jednotlivým ingredienciám. Dnes nastal čas bližšie a hlbšie rozobrať zázrak číslo jedna, UMEBOSHI (Prumus mume) slivku….alebo marhuľu?

Pár vecí v živote ostáva pre mňa záhadou. Ani náhodou netuším ako mohlo niekoho napadnúť trhať zo stromu nezrelé slivky. Však to je v počiatku úplne proti sedliackej logike, ktorá v minulosti mala v hocijakom spoločenstve svoje zastúpenie. Ostatné procesy, ktoré nasledujú pri spracovaní Umeboshi sliviek mi dávajú zmysel. Ale ako niekoho napadlo oberať doslova nezrelé plody ostáva aj naďalej pre mňa veľkou neznámou. Ešte by som uviedol na pravú mieru, že teda UME, čo pre všetkých Japoncov znamená slivka, je podľa vedcov marhuľa. Tento maličký detail z pohľadu liečivých vlastností nechám na pánov vedcov. 

Po asi piatich dňoch sa slivky vytiahnu z tohto nálevu a premiestnia sa do extra nádob kde sa nechávajú fermentovať. Tu platí jedna fermentačná zásada, ktorá pri fermentácii platí generálne. Čím dlhšie, tým lepšie. Celý postup prípravy je ukázaný napríklad aj TU:

Receptov na prípravu Umeboshi je viac. Japonci si na tom fičia ako si mi fičíme na zabíjačkách a spracovaní mäska do klobás. Každý dvor má trošku odlišnú receptúru a technologický postup. Ale na konci každého z nich je výrobok – zázrak, ktorý má silné alkalizačné účinky, ktoré dokonale odbúravajú únavu, spôsobenú kyselinou mliečnou. Pre tých, ktorí papajú veľké množstvo cukrov a zásaditých potravín, čím svoj organizmus stále nútia vyvažovať zásadu kyslosťou, je dobrá Umeboshi aj na neutralizáciu kyslého prostredia.
My Umeboshi používame v špeciálnej rolke yazamaki, teraz aj v novej polievke Kazura Supu, ktorá je zahrnutá ako jeden pilier nášho nového Seishou Menu, ktoré je ferari v nabíjaní pozitívnou energiou. Ale pozor! Ak niekto čaká pri celoročnom nesprávnom stravovaní že si dá naše Seishou Menu a pri odchádzaní z FOU ZOO sa bude vznášať 5 cm nad zemou, tak má obrovské očakávania. Zdravý životný štýl je cesta a nie cieľ. Priznám sa, že väčšina zdravých potravín nie sú tak chuťovo  príjemné  ako je napríklad čokoláda Milka. Aj mne vždy pomáha informácia, ktorá „vylepší chuť„ zdravej potraviny. Ale poviem vám, teraz ma už nikto neodtrhne od Umeboshi sliviek. Milujem ich slanú kyslosť lebo viem, že na ceste mojim telom mi dobijú energiu, vnútorne ma zharmonizujú v rámci môjho Ph a krásne zahladia malé, čokoládové prehrešky, ktoré z času na čas tak moc milujem!  

P.S.: V roku 1950 Japonskí vedci prvý krát extrahovali antibiotickú substanciu z Umeboshi a v roku 1968 bola skúšobne použitá na liečbu baktérie tuberkulózy. Čo sa asi potom stalo? 

Na svete existuje toľko prírodných látok a metód že sa mi z toho poznania začínajú zdvíhať kútiky smerom hore.

Ľubo Blaho 

 

O autorovi

Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.


Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>