Seishou menu. Nikdy by nevzniklo, ak by sme s Miškom Konrádom nemali nadštandardne dobré vzťahy. Vzájomne sa inšpirujeme v pracovnom, ale aj v súkromnom živote. Myslím si, že väčšina šéfkuchárov sú egocentrické hovädá a myslím si, že z časti by to tak aj malo byť. Stávajú sa nimi vekom. Našťastie Miško je ešte mladý a veľmi ústretový. Vnímam ho tímovo a to je pre mňa plus. Máme s Miškom šťastie, že sa rešpektujeme a jeden druhého si vážime.
Nové Seishou menu vznikalo veľmi príjemne a dokonca som mal pocit, že aj hladko. Nie je to tak zakaždým. Z času na čas nové výtvory neprejdú našim druhým chceck pointom.
Inak to nebolo ani pri Seishou Menu. Ešte pred samotným začatím príprav som po dávkach pomaly, ako veterný mlyn, prinášal do kuchyne svoju neúplnú koktavú predstavu – taký gastro šum aj spoločne s jarnou myšlienku na zdravé menu. Predstavu pretavil na reálny produkt Miško Konrád, ktorý vdýchol potrebný zdravý a vitalizujúci vietor tak, aby nechal naladený jeho nástroj, na ktorý v kuchyni hrá. Tento nástroj sa nedá chytiť ani vidieť. Je zložený z emócií chutí, ktoré môžete počuť pri každom súste. Moment, keď vkladáte do úst niečo, čo vám chutí. A pri Seishou menu sa po ňom cítite aj veľmi vitálne a zdravo. Vždy, keď sa tento moment udeje, je to jeden krásny pocit. Pocit, že to, čo robíme vo FOU ZOO, naozaj funguje a dáva zmysel.
Mali by sme každý deň poďakovať východným kultúram za všetko, čo nám zanechali a čo všetko pre nás robia. Ich šetrné a múdre spracovanie potravín nám umožnilo realizovať sa. Takže jarný vánok nám dvíha kútiky úst a hladí líca a my sme pripravení si to užiť. Užiť si tento čas jarného prírodného obrodenia. Kvalitne najedení a hlavne aj šťastní. Šťastní preto, že práve všetky ingrediencie, z ktorých pozostáva Seishou Menu, pracujú tak, aby nás vnútorne zharmonizovali, podporili vyplavovanie toxínov a celkovo vitalizovali. Môžeme to kľudne prirovnať k doporučovanej jarnej servisnej kontrole, kde vám vymenia brzdové platničky, prezujú gumy, dolejú kvapaliny, prečistia filtre atď. Nazval by som to uvedomenie si, že zdravie a liečebná sila týchto potravín, ktoré sú použité v Seishou Menu, majú pomyselný certifikát zdravia už niekoľko tisíc rokov. A to vďaka hlavným komponentom, ako sú Umeboshi, Kuzu, Goji, Miso Pasta, samozrejme nemôže chýbať kráľ detoxikácie – zázvor. Aj kvôli vlastnostiam týchto ingrediencií si môžeme užiť krásny čas. Čas, ktorého máme stále málo.
Ľubo Blaho