Na trhoch v Bangkoku

on

Dnes vám v druhej časti môjho blogu z Bangkoku napíšem o miestnych trhoch.

Thajčania si zriedka varia doma. Pokiaľ nie je nejaká výnimočná udalosť alebo oslava, tak sa väčšinou stravujú vonku. Stánky sa nachádzajú na každom kroku, či už je to malá reštaurácia, stánok alebo loďka.




Obľubjú malá porcie. Väčšinou kombinácia sladké, slané a štipľavé. Mne najviac ulahodil 
pikantný mango šalát, ktorý obsahoval skvelé zelené mango, zelené fazuľky, malé paradajky, mladý cesnak , čerstvé červené chilli, sušené malé krevety, cukor, rybaciu omáčku a limetkovú šťavu. Bol pre mňa skvele vyvážený a dokonale dochutený od staršej Thajky, ktorá hlavné suroviny drvila vo veľkom mažiari. Prvýkrát som ho pre pikatnosť nevedel ani prehltnúť. Neskôr som si už chilli pridával sám. 

Mám rád jedlá z ulice, sú rýchle a držia si svoju tradíciu.
V Bangkoku to boli väčšinou variácie morských plodov, pikantne polievky s kokosovým nádychom alebo silné vývary z citrónovej trávy a zelerových stoniek. Ale aj ovocie, mäsité grilovane špízy a ako pochúťky sušené plody mora alebo hmyz – lúčne koníky, larvy, škorpióny, šváby. Musel som to vyskúšať, vybral som si modlivku a larvu. Príprava je úplne jednoduchá: vysmažia sa  v oleji a polejú sladkou pikantnou omáčkou. Po ochutnaní môžem prehlásiť, že to nie je moja šálka kávy :) (aj keď Thajčan stojaci vedľa mňa si na nich pochutnával ako ja na zemiakových lupienkoch pri pozeraní telky).

Moje obľúbené boli stánky s ovocím, kde ma čakalo krásne tropické ovocie, či už to bolo dračie ovocie, rambutan, mini liči, monkey banány, papaya, thajské mango, ktoré bolo tak sladké, že ste potrebovali vodu na zapíjanie. Moje obľubené ovocie bol
však mangostan. Pochádza z Malajzie a ma kyslo-sladkú chuť. Zaujímavým ovocím je aj durijan. Má len jednu chybu a to, že strašne zapácha. Je dokonca zakázané nosiť ho do hotelov! Má veľkosť červeného melónu a je pokrytý ostňami. Otvorený čím je dlhšie na vzduchu, tým viac zapácha. Je preto lepšie skonzumovať ho ihneď.

Najlepšie bolo, že stánky boli otvorené po celý deň a striedali sa. Denné stánky striedali nočné. Na nich ste našli krásne ryby, morske plody, žraloky, mušle, raje… Na čokoľvek  som som mal chuť, to som tam našiel. Dokonca v niektorých častiach sa dal
i zohnať aj hady. Na jedenie samozrejme. Bohužiaľ, k tomu som sa už nedostal. Nabudúce si určite nenechám ujsť.

Michal Takács


 

O autorovi

Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.


Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>