Dve muchy jednou ranou

Dve muchy jednou ranou

on

Ešte predtým, ako sa dostanem k významu tohto názvu, rád by som spomenul jednu story, ktorá sa okrem iného aj naozaj stala. Bolo to pár rokov dozadu. Doteraz neviem, akým zázrakom, podarilo sa mi chytiť dve muchy jedným švihom a to vo fáze, keď práve mali namierené zo stola do vzdušného priestoru. To znamená, že boli vo fáze letu…doteraz na ten moment so smiechom spomínam.

Pred pár dňami som sa vrátil z 9 dňovej hladovacej kúry, ktorú som absolvoval spolu aj Ľubom Blahom, našim general managerom. Okrem toho, že sme mali možnost svoje telo, myseľ a v neposlednom rade čuchové a chuťové zmysly posilniť, sme zároveň spoznávali krásu a bohatstvo lesov a lúk vo Veľkej Fatre v jednej malebnej dedinke.

Blatnica a okolie v sebe skrýva pestrosť a rozmanitosť. Na lúkach tu môžete nájsť veľké množstvo liečivých bylín a kvetov. Violka vonná, ktorú si aj my pestujeme a zdobíme ňou naše kreácie tu brázdi poľné cesty.

Jedným z mojich nových objavov je krátkodobá tvráca rastlina, cesnačka lekárska. Okrem toho, že obsahuje beta karotén a éterický olej, má úžasnú cesnakovú chuť s prívlastkom šalátu.V porovnaní s medvedím cesnakom je o trošku jemnejšia. Z jej listov by sa dala pripraviť skvelá omáčka, perfektne by dopĺňala grilovanú jahňacinu, alebo ktorékoľvek iné tmavé mäso. Jej malé biele kvietky by sa mohli použiť čerstvé, vyzdvihli by chuť omáčky a celému pokrmu by dali ešte krajší šat.

Popri lesoch je možné nájsť pažítku, ktorá ma všestranné využitie. Najčastejšie sa využíva v studenej kuchyni do šalátov a predjedál. U nás ju môžete nájsť vo forme oleja, ktorý  je súčasťou najobľúbenejšej polievky vo Fou Zoo Tom kar.

V tunajších lesoch sa v hojnom množstve nachádza aj moja najobľúbenejšia lesná rastlina – šťavel. Má úžasne kyslú, sviežu chuť. Jeho tvar dokonale zdobí každý pokrm. Aj náš sushi majster Tomáš Lysý ho s obľubou používa na sashimi, kedže jeho znamenitá kyslá chuť perfektne ladí s rybami. Tento rok mám v pláne vyskúšať z neho zmrzlinu.

V lese nebolo ťažké nájsť to, čo bude súčasťou júnového eventu v rôznych formách. V rozkvite jari začínajú na konároch pučať mladé, slabo zelené výhonky. Majú úžasnú vônu pripomínajúcu čerstvo odšťavenú pomarančovú šťavu a prvé, čo pocítite, keď ich ochutnáte, je ľahká kyslosť, neskôr smrekové dozvuky s príjemnou arómou. V akých kombináciách sa bude skrývať Vám zatiaľ neprezradím, ale pokiaľ to budete chcieť vedieť a ochutnať, v júni sa uvidíme .

S láskou

Michal Konrád

FOU ZOO Executive Chef

info o programe – Sebapoznanie s hladovkou

http://www.facebook.com/hladovanie

http://bit.ly/1n37IU2

IMG_9694IMG_9684IMG_9682

IMG_9681

IMG_9669

O autorovi

Mark Ladiver
Všetky články od Mark Ladiver

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>