Michelinová reštaurácia – Atelier Amaro, Varšava, Poľsko

Michelinová reštaurácia – Atelier Amaro, Varšava, Poľsko

on

Reštaurácia s jednoduchým názvom je uložená v krásnom prostredí Lazienki parku. Nachádza sa v budove, ktorá bola pôvodne postavená, ťažko tomu uveriť, ako verejné toalety. Ako prvá a zatiaľ jediná reštaurácia v Poľsku získala Michelinovu hviezdu 3 roky po jej otvorení. Je to úspech nielen pre reštauráciu ale i pre celú gastronómiu východnej Európy. Za celým týmto obrovským úspechom stojí jej šéfkuchár a majiteľ Wojciech Modest Amaro. Ako jeden z najlepších šéfkuchárov v Poľsku, získaval skúsenosti popri veľkých menách svetovej gastronómie ako napríklad Ferran Adria z Elbulli alebo Rene Redzepi z Nomi. Wojciech Modest Amaro opisuje svoju kuchyňu ako „miesto kde sa príroda stretáva s vedou.“ Tou „vedou“ je v podstate myslená molekulárna gastronómia, ktorá znamená, že skoro nič nie je také ako to vyzerá. „Prírodu“ zastupujú suroviny, ktoré dodržiavajú princípy sezóny, miesta a tradície. Amaro mieni povzniesť poľské ingrediencie a kuchyňu ponad pirohy na základe záujmu o staré poľské kráľovské jedlá a túžby predviesť dávno zabudnuté poľské ingrediencie.

Keďže my vo FOUZOO radi bádame a hľadáme nové ingrediencie, nezvyčajné kombinácie chutí a vôní, rozhodli sme sa prísť na obed a zažiť kvality reštaurácie, ktorá získala najvyššie ocenenie v gastronómii.

Po vstupe do reštaurácie nás milo privítala kompletná posádka v kombinácii s omamnou vôňou kvetov, ktoré sú takisto súčasťou ich zásady o sezónnosti. Minimalisticky zariadený interiér v nás vyvolal mierny údiv, keďže sa nachádzame v najlepšej reštaurácii našich severných susedov. No ako náhle nás usadili a dokonale vyškolený personál nám predniesol pár slov o ich koncepte a filozofii, hneď sme cítili, že sme na správnom mieste.

Na stole sme mali položené Menu, ktoré pozostávalo iba z jedného hárku, pretože sa každý mesiac obmieňa. Je možné si vybrať z 3, 5 alebo 8-ich chodov /momentov/ ako to oni nazývajú. Vybrali sme si 8 momentov a pre plnohodnotný zážitok aj párovanie vína pre someliera. Na úvod nám servírovali 2x amuse bouche, z ktorých dominoval haring marinovaný v sladkej cibuľovej omáčke. Hneď na to nám priniesli krásny peň stromu s košíkom naplneným rôznymi druhmi teplého domáceho pečiva s maslom a plátkami specku skrášľujúc náš stôl počas celého obedu. Chod, ktorý mi učaroval najviac, niesol názov SALMON/BEESWAX/GINGER. Vyrazil nám dych najprv netradičným spôsobom konzumácie a hneď na to chuťou. Divoký losos varený s včelím voskom odležaný na ružovom mramore nám vytvoril nezabudnuteľný zážitok. Servírovaný bol so samostatnou šálkou zázvorového vývaru s verbenou /železník lekársky/, ktorým sa losos zapíjal. Ďalší chod bol pastvou pre oko. Na prvý pohľad sme vôbec netušili, čo máme na tanieri. To však nebol žiaden problém, pretože obsluhujúci nám všetko dôkladne vysvetlil. Boli to kačacie jazýčky varené v kačacom vývare prekryté plátkom repy potretým kozím syrom. Kačacie jazýčky? Toho som sa trochu pravdupovediac najskôr zľakol, no ja, veľký milovník kozieho syra hodnotím toto jedlo vysoko pozitívne. Z dezertov by som rád spomenul mangového ježka. Jemný, kyselkavý vo vnútri s ručne robenými pichliačmi na povrchu. Túto krásnu púť zážitkov sme zakončili šálkou výborného a zdravého borovicového čaju s domácou receptúrou.

Dokonalý servis, zohraný personál dokazujú, že táto reštaurácia si zaslúži to, kde je.  Je viac než isté, že obsluha rovnako ako u nás vo FOUZOO, je hrdá na to kde pracuje, robia to s radosťou a zanietením. Tak ako my aj oni prechádzajú rôznymi školeniami, tréningami, degustáciami, aby vedeli čo najlepšie odhadnúť hosťa a pomôcť mu. Kedykoľvek nás niečo zaujalo alebo sme potrebovali vysvetliť, obsluhujúci nám bol nápomocný.

Cely náš pobyt v reštaurácii Atelier Amaro hodnotím ako veľký gastronomický zážitok. Kvalita jedla, obsluhy, ich prístup a entuziazmus je na podobnej úrovni s našou reštauráciou a je zjavné, že sa poberáme rovnakým smerom. Pevne verím a teším sa, že sa bude FOUZOO reštaurácia môcť taktiež čoskoro pýšiť Michelinovou hviezdou. Samozrejme si to vyžaduje veľa snahy, vloženej energie a času, čo my si velmi dobre uvedomujeme a pilne pracujeme na vylepšovaní kvality, neustále vymýšľame nové projekty a ideme vpred.

 

 

FOU ZOO tím

Rastislav Masrna

Chief editor

Mark Ladiver

 

21

1964918_877350012292046_1552589255_n154314_877349995625381_1367292527_n

1795783_877350005625380_1489233583_n1653790_877350008958713_704260515_n

01103

0701

 

 

 

 

O autorovi

Mark Ladiver
Všetky články od Mark Ladiver

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>