Poctivosťou najďalej zájdeš alebo čo všetko je kvalita

Poctivosťou najďalej zájdeš alebo čo všetko je kvalita

on

Čoraz viac ľudí vie oddeliť, čo sa na kvalitu hrá a čo je naozaj tvrdá práca.

Pomaly, ale iste začínam veriť Slovákom. Samozrejme, že sa s nimi nestotožňujem úplne vo všetkých pohľadoch na život, ale aspoň v jednej pre náš biznis základnej veci. Verím, že rozumejú kvalite. Čoraz viac ľudí vie oddeliť, čo sa na kvalitu hrá a čo je naozaj tvrdá práca.

Za kvalitou v reštaurácií nevidím len super čerstvú rybu dovezenú expresným kuriérom. Pravidelné stáže šéfkuchára v zahraničí, či spoluprácu s najlepšími vo svete. Kvalitu tvorí , udržuje a doslova jej panuje jediný vládnúci zdroj. Je to človek.

To on vždy a stále rozhoduje, akým smerom a s akou emóciou vás prepojí na ďalšie nasledujúce okamihy. Len on a vy rozhodnete, aké to za okamih bude. Je to tak jednoduché a zároveň čarovné. Čo všetko sa musí udiať, aby personál, ktorý vysiela smerom k hosťovi, bol dobre naladený a jasne zrozumiteľný?

Kryštalizácia pracovných vzťahov, jasnosť riadiacich procesov, udržovanie nálady v tíme a to je len časť aspektov potrebných pre harmonický chod reštaurácie. Aj toto je kvalita. Stojí to a padá na vyladení celého tímu. Mnoho malých, na prvý pohľad bezvýznamných vecí hrá hlavnú úlohu v našom životnom seriáli, ktorý sa vola FOU ZOO.

Rád by som rozviedol jeden pohľad na kvalitu. Môže človek robiť rovnako kvalitne desať vecí – projektov zároveň? Samozrejme, že môže. Len sa musí premeniť na chobotnicu s dvadsiatimi rukami a desiatimi hlavami. No je len otázne, či sa stretne s naozajstnou kvalitou.

Takže nám akoby ledabolo vyskočilo na povrch jedno celkom základné pravidlo. Ak preceníme seba alebo hocikoho, kto sa nachádza v reťazi výrobných procesov, tak sa tento čin stretne s priemerom priemeru. Kúzlo kvality sa bez možnosti ponoriť sa do hĺbky a primeraného času na riešenia vytráca niekam do univerza.

Tak ako som už vyššie spomínal, Slováci vedia, čo je kvalita a sú ochotní za ňu zaplatiť. Prakticky len vymieňajú svoj čas strávený v práci za spokojný zážitok. Na druhej strane môžem stráviť pracovný obed prešpikovaný „nefungujúcou kvalitou“. Potom je vysoké riziko, že o atmosféru, ktorú sa snažím navodiť, sa budem deliť s „prosím Vás, ten steak sa nedá jesť, tá polievka je studená, víno je teplé, zavolajte mi manažéra, prosím “ a podobne.

Pre mňa symbolizuje kvalitu poctivosť. Poctivosť sa nezriedka spája aj so skromnosťou. Nie je aj prejavom skromnosti makať na jednom projekte, odlaďovať jeho chyby a nedostatky? A keď sa bude zdať, že je všetko fajn a šliape, ako má, prejsť si všetko ešte raz a uistiť sa, že všetko krásne funguje?

Ľubo

Uverejnené na: http://moje.hnonline.sk/node/12123

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>