Pozitívna choroba

Pozitívna choroba

on

Väčšina mojich známych si myslí, že to najťažšie pri uvádzaní novej reštaurácie na trh je jej otvorenie. Podvedome aj vedome kumulujú energiu na naštartovanie reštaurácie. Jemne mi zdvihne kútiky keď sa stretnem s takýmto „amatérom – nadšencom“. Viem, že to, čo bude mať o chvíľu za sebou je len príprava na to, čo ho čaká. Ozajstná makačka príde až po otvorení a preto mu vždy poviem: „toto je len začiatok.“

Od prvej myšlienky vzniku FOU ZOO až po súčasnosť je medzi našimi internými mantrami jedna najviac spievaná. Mantra o kvalite. Túto mantru učíme spievať všetkých, s ktorými prichádzame vo FOU ZOO do styku. Nie každý rozumie jej slovám hneď na začiatku. Ľudia sú veľmi pohodlní a podľa mňa to vyplýva z ich prirodzenosti.

„Umenie FOU ZOO“ spočíva vo vytváraní možnosti profesionálneho rastu. To človek v tíme jasne vníma a dáva najavo pozitívnym vibrovaním. Z pohodlného sa stáva zapálený zamestnanec, čo je pre mňa priame budovanie značky. Celý jeho prerod sa dá vnímať už pri šúpaní cibule, milom uvítaní pri vstupe do reštaurácie, či pri evidencii a kontrole faktúr.

Každý potrebuje v živote hračky a školu. Bez hračiek je na svete nuda a bez školy, vzdelávania a osobného progresu sa nedajú robiť žiadne zmeny. Takže pre FOU ZOO je jasné, že bez spolupráce s TOP hviezdami gastroneba nemáme šancu udržať si líderské postavenie na trhu. Spolupráca prináša inšpiráciu, nové technologické postupy, kontakty, zážitky.

Niekto si môže povedať WOW!, no z môjho pohľadu sú to stále len druhotné produkty. Prvotným je motivácia človeka podeliť sa s prínosom zo stáže. Všetko, čo prinesie, pokladá za svoj osobný odkaz, ku ktorému sa aj tak správa. Je ako vymenený. Maká o 30% lepšie ako pred odchodom a jeho detailnejší prístup posúva kvalitu značky automaticky nahor.

Je to ako pozitívna choroba, ktorá sa vďaku Pánu Bohu šíri aj na ďalších ľudí v tíme. A to je z môjho pohľadu asi to najdôležitejšie. Prichádza šťastný a skúsenejší človek, čo je pre šéfa výnimočný pocit.

Informačne doplním, že sme spolupracovali s pánmi ako Renne Redzepi (NOMA), Ichiro Kubota (UMU), Enrico Cerea (DaVitorio). Toto leto stážuje náš šéfkuchár Miško Konrád u Martina Berasategui – MARTIN BERASETEGUI a náš sushi maestro Tomáš Lysý v Japonsku u pána Yamada Chickora. Sú to ľudia s veľkým srdcom, ktorí vedia robiť to, čo robia.

Život je o osobnom postoji k informáciám a situáciám. My vo FOU ZOO máme oči a uši otvorené, snažíme sa vypočuť každého, pochytiť od lepších, pomôcť a poradiť slabším. Proste žiť. Vnímame to ako životnú cestu a filozofiu, pre nás takú prirodzenú ako východ a západ slnka. Slnka, ktoré nás udržuje pri živote a z ktorého sa snažíme dostať trochu aj do svojho gastro umenia.

Ľubo Jakub Blaho

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>