Japonci nejedia sushi

Japonci nejedia sushi

on

Amerika nie je samý hamburger a na Slovensku nemáme všade bryndzu. Gastronomické stereotypy vás môžu klamať.

Sushi je jednoducho príliš drahé

…aby ho Japonky pripravovali každý deň doma. Pravé sushi je pripravené z absolútne čerstvých rýb. Ryba ešte včera plávala a dnes ju už máte na tanieri. Takáto precíznosť niečo stojí, takže v našich končinách patrí pokrm z čerstvých rýb medzi najluxusnejšie. Podobne je to aj v obyčajných japonských domácnostiach, preto aj oni radšej chodia na sushi do reštaurácie.

Bohatá kuchyňa za lacno

Ako všetky východné kuchyne, aj japonská využíva väčšinou skromné suroviny, ale pripravuje z nich hotovú plejádu receptov. Ku každému jedlu podávajú naparenú, čistú a neochutenú ryžu. Svojou čistotou kontrastuje k mäsu, rybám a zelenine. Rozdielna úprava a kombinácie dokážu vytvoriť stovky odlišných jedál.

Japonské raňajky sú zvyčajne najväčším jedlom dňa podľa starej tradície – raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák. Na stole môžete nájsť tofu, polievku z miso pasty, zeleninu alebo omeletu. Všetko má svoju samostatnú misku, aby sa chute nemiešali a vynikla prirodzená chuť každého jedla. Samozrejmosťou je množstvo zeleného čaju. Toho pravého, sypaného. Príďte si k nám takéto raňajky niekedy skúsiť.

Zdravá kuchyňa

Podobne ako čínska folozofia jedla, japonská sa tiež snaží hlavne o zdravie a rovnováhu. Porcie sú menšie ako v západnom svete, pretože najesť sa do sýtosti neznamená najesť sa do prasknutia. Ak zjete približne 80% svojho maxima, máte dostatok živín pre zdravý život a večer nebudete mať ťažké sny.

V ryži, rybách, zelenine a sóji sa nenachádzajú ťažké tuky ako v niektorých našich surovinách. Dôraz kladú na čerstvé suroviny, preto sa nestretávajú ani s veľkým množstvom pridaného cukru v polotovaroch ako my. Sladkosti ako torty a zákusky nie sú stredobodom pozornosti japonských domácností. Aj preto zjedia Japonci v priemere o 25% menej kalórií ako Američania.

Japonci oklamali smrť

Po toľkej zelenine, malých porciách, čerstvých rybách a čistej ryži sa Japonsko stalo krajinou dlhého života. V mestečku Okinawa žije najvyššia koncentrácia ľudí nad 100 rokov na svete. Na wikipedii sa dá nájsť Okinawská diéta, ktorá vám poradí, ako sa dožiť napríklad 116 rokov.

Vy si takéto diéty vyhľadávať nemusíte. Keď budete mať chuť na niečo poctivo japonské, radi vám to pripravíme.

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>