Cestovanie je ako dobré jedlo pre dušu

Cestovanie je ako dobré jedlo pre dušu

on

Tá najlepšia investícia, je investícia do seba a do nových zážitkov.
Otvorí sa Vám myseľ, získate nové skúsenosti a spoznávate miesta, ľudí a kultúry.

Popri inováciách pre FOU ZOO objavujem denne nové nápoje. Vína, kávy, minerálne vody alebo miešané nápoje, ktorými Vás môžem potešiť. Baví ma objavovať a zároveň Vás prekvapovať tým, čo ste ešte nevideli či neskúsili. A v tomto prípade moje cesty za poznaním viedli až do Nórska.

Krásna škandinávska krajina. História tak zaujímavá a príbehy tak pútavé, ako má máloktorá iná. Napísal som pár mailov, chcel som precítiť príbeh prvého európskeho sake brew zvaného Nøgne Ø.
A Cathie ma pozvala, aby som sa stal súčasťou ich značky. Tak začala moja cesta za dosiahnutím titulu ambasádor saké Nøgne Ø na Slovensku.

Z nórskeho hlavného mesta Oslo je to asi 4 hodiny vlakom. Počas cesty som sa pripravoval na to, čo bude vlastne mojou úlohou. Prisadol si mladík a naša výprava sa uistila, či ideme správnym smerom. Po chvíli sme boli vo víre tém a problematík Nórska a tak sme začali spoznávať ich mentalintu, kultúru a zvyky. Bola to veľmi príjemná cesta s nórskou scenériou za oknami.

Dorazili sme správne. Vlaková stanica Arendal a tam naša hostiteľka Cathie. Tak pohostinnú a starostlivú osobu, človek vidí len vo vlastnej mame. Ubytovaní sme boli v jej „garáži“.
Na prízemí krásne staré autá, ktoré čakali na znovuzískanie svojho lesku. Na vrchnom poschodí hosťovský apartmán so všetkým, čo človek potrebuje. Vôňa čerstvého dreva v interiéri umocnila pocit, že sme vítaní. Prvá večera a pri stole sme sa stretli s majiteľmi a tvorcami značky Nøgne Ø. Začali ako craft beer brewery a časom sa vypracovali medzi svetové špičky.
Majiteľ, bývalý pilot škandinávskych airolínií má jasnú predstavu o tom, čo chce. Počas celej večere vyťahoval špeciality. Ročníkové saké, mladé saké, vzácne saké a všetko s vášňou predstavoval popri perfektne pripravenej večeri jeho manželkou.

Ako predjedlo sme mali možnosť ochutnať celozrnný chlebík s nakladanou cibuľkou a čerstvou makrelou. Neskôr prišiel na stôl pečený kus mäsa s chrumkavou kožou, akú som ešte nejedol. Sladké batáty a čerstvý šalát. Fúzia nórskej a japonskej kuchyne. Všetko s nádherným saké.
Nakoniec prišiel na stôl obrovský kus parmezánu ako dezert. Spoločne sme si odlamovali a zapíjali aquavitom a poctivým pivom z ich produkcie. Sviečky pomaly dohárali na stole a tuhnúci vosk pripomenul, že je čas ísť spať.

Začal sa prvý deň a ja som si obul pracovné topánky, aby som bol nápomocný. Vyzdvihli sme ryžu zo skladu. Nasledoval proces umývania. Vtedy som zistil, kadiaľ sa uberá význam slova hand crafted brew. Naparovanie ryže, chladnutie, premiešavanie, koji kvasinky, zrenie, príprava kvasu s vodou vo veľkých tankoch, stáčanie do vriec a lisovanie. Opäť veľký tank a práca v laboratóriu. Toto všetko sme museli spoločne zvládnuť vo dvojici, aby sa várka #54 vydarila. Prvá perlivá várka vôbec pod touto značkou.

Celý čas som zisťoval čo najviac, aby som porozumel saké. Človek, ktorý pripravuje takýto nápoj musí svoju prácu milovať.

Pri lisovaní sme naplnili lis ryžou a pri vývode boli prvé kvapky božského moku. Opýtal som sa, či je to virgin saké. Toji bol bez odpovede a tak sme stočili pár fliaš. Bez filtrácie, bez akýchkoľvek zásahov do tohoto produktu sme ochutnali. Nádhera. Tak plná a nepoznaná chuť vo svete saké. Tak sme to nazvali Virgin saké. Toji mi daroval pár fliaš, ktoré som si doniesol domov a obaja sme sa veľmi tešili z niečoho nového.

Ďalšie večere sa v dome hostiteľky uberali rovnakým smerom, blanšírovaný losos s čerstvými zemiakmi, tataki z veľryby, lososové sashimi, krab kamčatský a všetko chutilo tak správne.
Vtedy som si uvedomil, aké sú tie správne chute. Rovnako ako sa o to snažíme vo FOU ZOO.
Navštívil som rybí trh, ochutnal čerstvé ustrice. Neskôr som sa vybral na výlet loďou a v mestečku skúsil street food. Naplno som si vychutnával dar cestovania a spoznávania. Je to môj druh psychohygieny. Ak sami nestíhate cestovať, takéto zážitky pre Vás radi pripravíme vo FOU ZOO. Stačí sa u nás zastaviť, začať si vychutnávať každodenné dary a pustiť do svojho vnútra pocit šťastia. Aj keby ste si to mali dopriať len každú nedeľu, ako odmenu pre Vás samých.

Sme tu pre Vás.

FOU ZOO Sommelier

&

Ambasádor saké Nøgne Ø na Slovensku

Tomáš Šajgal

IMG_8721 IMG_9057 002 003 004 005 006 007 008 009

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>