Prvé saké v Európe

Prvé saké v Európe

on

Japonská kultúra sa nezastaviteľne šíri svetom a nachádza si svojich fanúšikov v rôznych krajinách. Kultúra pitia a tancovania, ako sa datuje od 8. stor. nl. v knihe Wei v zápise Troch Kráľovstiev, sa usadila aj v Európe.
Fanúšikovia japonskej kultúry a všetkého, čo je s touto krásnou krajinou spojené sa rozhodli spraviť niečo odvážne. Založili prvý európsky „sakévar“ v Nórsku. Ich príbeh o ťažkej práci a vernosti k poctivému produktu je pre každého, kto rád tancuje a vychutnáva si život.
Takto spojili východnú kultúru so starým európskym kontinentom a stali sa ambasádormi životného štýlu z Japonska.

Nøgne Ø – varí saké s charakterom a integritou. Všetky saké sú štýlu Yamahai. Vyrobené sú z Ginpu ryže, ktorá pochádza z oblasti Hokkaido v Japonsku. Z tejto oblasti rovnako používajú kvasinky koji. Celému teamu pritom šéfuje japonská majsterka Toji menom Kjetil Jikiun, ktorá sa v roku 2013 stala saké sommelierkou roka vo svojej krajine. Japonské znaky sa čítajú ako “Hadaka Jimy” alebo “Nahý ostrov” z nórčiny “Nøgne O”.

Saké nie je ryžové víno. Proces výroby je síce podobný ako pri víne, kedy sa pridajú kvasinky k surovine, ale nie je rovnaký. Tento fermentovaný nápoj je pre ľudské telo veľmi blahodárny. Ak má niekto problémy pri pití vína so žalúdočnou kyselinou, pri saké sa mu to určite nestane.

Pri výrobnom procese dosahuje výška alkoholu úroveň medzi pivom a vínom.

Víno má bežne od 9% do 16% alkoholu, pivo 3% až 9% a saké je na úrovni 18% až 20%, pričom sa ešte obsah alkoholu zvyčajne zníži na 15%.
Pri tomto procese sa pužívajú kvasinky Aspergillus oryzae. Táto vláknitá huba pomáha pri premene sacharidov z ryže.

S veľkou vášňou dnes ponúka saké značky nogne majsterka z prvého európskeho sakévaru. Jeho zámer bol uvariť odvážne, bohaté a silné saké. Za týmto účelom sa rozhodla, že sa všetky saké budú pripravovať pomocou starých a tradičných metód Yamahai. Je to omnoho komplikovanejší proces, náročnejší aj na ľudské zdroje. V konečnom dôsledku však vedie k zložitejšej a jedinečnej chuti. Ďalším pozoruhodným spôsobom varenia saké je súčasné použitie prirodzených kvasiniek a Yamahai moto. Okrem toho sú momentálne štyri z piatich výrobkov Nama, čiže raw alebo nepasterizované, a tak ponúkajú širokú škálu chutí a vôní v tomto dokonalom saké.

Saké je sexi nápoj a zrejme surovina budúcnosti pre všetkých kreatívnych barmanov. V súčasnom trende nízko alkoholických miešaných nápojov si nájde svoje miesto. Hostia si tak vychutnajú viac chute, kým ich opojí alkohol.

Ak ste saké nikdy nepili, tak s výkladom odborníka – možno saké sommeliera, sa do saké Nogne určite zamilujete.
Saké je pre ľudí, ktorí radi pijú a tancujú.

Nogne saké, keď si chcete vychutnať život!

 

S láskou váš Fou Zoo sommelier

Ambasádor saké Nogne na Slovensku

Tomáš Šajgal.

 

002web

009web008web

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>