AKO SI CHYTIŤ KALAMÁRA

AKO SI CHYTIŤ KALAMÁRA

on

V čerstvosti sa asi sa nedá predbehnúť, večera z kalamára vyloveného priamo z mora, ktorý putuje po úprave rovno do úst .

Fotograf James BOWDEN ponúka odborné rady a spôsoby ako chytať a jesť kalamáre.

Aké ťažké je chytiť kalamára?

Kalamára môže byť ťažké chytiť, ale akonáhle sa vám to az podarí, celá tá námaha sa premení na veľmi návykovú zábavu. Najdôležitejšie je, nájsť si dobré miesto. Pontóny a móla sú ideálne, keďže majú osvetlenia, ktoré priťahujú kalamáre na podvečer, čo je najlepší čas na chytanie. Najlepšie miesto je nie moc hlboké s útesom, alebo morskou trávou na dne, kde sa kalamáre môžu schovávať. Ak nájdete mólo so škvrnami od čierneho atramentu ste na správnom mieste, kde sa chytajú kalamáre. Najčastejšie sa používa udica s navijakom a návnada používaná výhradne na chytanie kalamárov, ktorá vyzerá ako krevetka a má na konci ostne, ktoré napichnú kalamára, keď zautočí. Môže to byť veľmi frustrujúci a dlhodobý proces, keďže kalamáre sú veľmi vyberavé ohľadom farby návnady a hlavne dennej hodiny. Po nahodení udice  sa snažte pracovať s navijakom a tak imitovať pohyb krevety. Keď nakoniec kalamár zaútočí, musíte sa sústrediť najmä na lanko a nedať mu šancu sa odtrhnúť. Pomaly si ich priťahujte k sebe a pripravte sa na neoddeliteľnú dávku čierneho atramentu.

Aký druh náradia potrebujeme na chytanie kalamára ?

Samozrejme udicu s navijakom a vačsie množstvo farebných návnad ako aj veľkú dávku trpezlivosti, ktorá je súčasťou každého chytania na mori. Našťastie najlepší čas na chytanie kalamára je kľudný teplý podvečer, ktorý sa perfektne hodí na návštevu oceánu.

Je naozaj pravda, že kalamáre striekajú toľko čierneho atramentu?

Ach áno! Hneď ako sa zachytia na udicu začnú striekať svoj povestný čierny atrament. Musíte sa preto pozorne sústrediť na priťahovanie, aby sa vám ako tak darilo ten čierny sprej smerovať od seba. Určite sa však stane, že v tomto úžasnom zápale sa pozabudnete a buď vy, alebo niekto vo vašom okolí bude postriekaný. Moja priateľka už vôbec nechodí so mnou na chytanie kalamára, keďže sa jej vždy pritrafilo, že si odniesla dávku čierneho atramentu na svojich veciach. Je to priam nemožné potom vyprať, tak si urcite nedávajte svoje najobľúbenejšie rybárske oblečenie.

Aká je vaša najobľúbenejšia forma prípravy kalamára ?

Príprava môže byť veľmi jednoduchá. Už samotnými rukami sa vám podarí základná očista a vybranie vnútorností kalamára. Najlepšie časti na jedenie sú telo a chápadlá spolu s krídlami. Telo a krídla musia byť najprv stiahnuté z kože.  Najlepsie je sa vyhnúť hlave, chrupavke a vnútornostiam. Určite si môžete nechať vrecko s čiernym atramentom, ktorý je výborný na omáčku.

Môj oblúbený recept je jednoduchý a pozostáva z  nakrájaných častí kalamára, ktoré obalím v múke a potom v strúhanke. Neskôr tie časti opražím v horúcom oleji a podávam s citrónom. Veľmi, veľmi chutné.

Tip na správne očistenie kalamára

- začnite s odstránením hlavy a chápadiel rýchlym potiahnutím

- ponechajte si chápadlá odrezaním ich od tela

- zoberte telo rukami a vyberte z neho vnútornosti spolu s vreckom  čierneho atramentu

- snažte sa rukou nahmatať chrupavku a vytiahnite ju tiež

- postupne stiahnite kožu so všetkých oddelených častí

- poriadne premyte pod tečúcou vodou

 

S láskou

FOU ZOO tím

Mark Ladiver

 

zdroj informacii – Kinfolk magazín č. 12

preložený originál článku -The Squid Fisher’s handbook

preložil – Mark Ladiver

 

 

Kinfolk_12_Squid-Fishers-3 Kinfolk_12_Squid-Fishers-1

O autorovi

Mark Ladiver
Všetky články od Mark Ladiver

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>