Zberanie WASABI

Zberanie WASABI

on

Príbuzný horčice a chrenu, svetlo zelený, ako korenie je vhodný na čistenie zápalu prínosových dutín. Wasabi je všeobecne dostupné ako koreň, alebo prášok. Posnažíme sa tu podeliť o ten puntičkársky proces, ktorý sprevádza produkciu až po samotnú spotrebu.

Predstavujem si wasabi farmu ako koralový útes nad hladinou oceánu. Medzi zložitými stenami skál sa rozprestiera zeleno listnatý koberec, ktorý zapĺňa každé voľné miesto. Svetlo je tu nepriame a vzduch je chladný. V tomto prostredi mate pocit v ktorom teplejšie, svetlejšie podmienky existujú v diaľke pred vami, ale táto farma sa striktne drží v údolí tieňu a hmly. Tieto jemné listy ľaliovitého tvaru pripomínajúce dáždnik slúžia k ešte väčšiemu tieňu, ktorý chráni pakoreň ale aj samotný koreň rastliny wasabi. Každý wasabi farmár má vlastnú metódu pestovania a zbierania wasabi. Táto tradícia je striktne predávaná medzi rodinnými príslušníkmi z pokolenia na pokolenie, a preto sa metódy pestovania a zberu líšia od farmy k farme. Dokonca samotná rastlina sa môže líšiť svojim druhom od farmára k farmárovi, pretože samotné podmienky na pestovanie wasabi sú veľmi špecifické a  preto ani fariem nie je veľa. Niektoré zásady sú však rovnaké všade. Pestovanie rastliny prebieha do jari, kedy sa zbieraju jej semienka. Životný cyklus rastliny od zasievania po dozrievanie je zhruba od jeden a pol roka až po tri roky. Troj ročné rastliny sú kompletne vyberané aj s pakoreňom, ktorý obsahuje živiny a chuť. Práve táto časť je používaná na wasabi, ktoré poznáte a konzumujete pri sushi.

Prirodzenou vlastnosťou wasabi rastliny je prispôsobovať sa dolinám medzi horami, tu  je možné túto rastlinu najčastejšie vidiet voľne rásť. Pre túto jej vlastnosť sú wasabi farmy extrémne zložité a vysoko špecializované oázy. Od teploty vody až po velkosť a druh kameňov, to všetko ovlyvňuje kvalitu úrody. Stupňovitý terasovitý terén wasabi farmy, imitujúci svah pri rieke umožňuje farmárovi kontrolovať tok prístupu vody zavlažujúci rastliny. Od samotnej produkcie po jej konzumáciu, wasabi má hlboko vryté miesto v tradícii elementov Japonskej kultúry. Wasabi  sa nám najčastejšie spája s konzumáciou sushi. Dá sa však povedať, že väčšina toho podávaného k sushi, alebo toho čo si môžete kúpiť v obchodoch je farbený chren. Okrem práškovej formy korenia, samotná rastlina wasabi a jej vlastnosti maju viacero použití. Pri poškodení u wasabi rastliny dochádza k spusteniu obranného mechanizmu, ktorý uvolňuje silnú siričitú zložku. A práve tejto zložke vďačí wasabi za svoju jedinečnú chuť, ktorá spôsobuje pálenie v nose s následným slzením očí. Ďalšou významnou vlastnosťou wasabi je zjemnenie výrazných chutí. Napríklad pri konzumácii surovej ryby dokáže výrazne zjemniť jej samotnú chuť. V zdravotníctve sa wasabi vyzdvihuje pre svoje blahodarné účinky a vďaka jej unikátnej obrannej schopnosti je tiež zaradené do výskumu boja proti rakovine.

Záverom by som rád poznamenal v čom by sme si mohli brať príklad od farmárov pestujúcich wasabi. Niekedy staré spôsoby sú predsa len tie lepšie spôsoby a blízke vnímanie prírody môže mať úžasné poznatky, že trpezlivosť je užitočná. Niekedy tajný obranný mechanizmus nás môže milo prekvapiť práve chránením tej lepšej chute.

 

S láskou

FOU ZOO

Mark Ladiver

wasabi

 

Preložené z Anglického jazyka

Použité informácie spolu s fotografiami sú z magazínu KINFOLK 36-Harwest series

 

O autorovi

Mark Ladiver
Všetky články od Mark Ladiver

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>