Tempura je veda

Tempura je veda

on

Vysmážanie po európsky je chutné, ale tiež veľmi ťažké na trávenie. Aziatom sa tento neduh podarilo prekonať a my vám vďaka nim môžeme podávať tempuru s vlastnoručne vyrábanými prísadami.

Tempura je jesenný vánok

Čerstvé tigrie krevety, jemná black cod a chrumkavá zeleninka obalené v tempure.

Tenká vrstva cestíčka zabezpečí, že cítite prirodzenú chuť suroviny vo vnútri obohatenú o chrumkavú vrstvu na povrchu. Ako to, že je osmažená do chrumkava a pritom dosť ľahká na to, aby zastávala predjedlo?

tempura1

Všetko tkvie v cestíčku

Tajomstvo ľahkej tempury je v jednej prísade, ktorú žiadny Európan do cestíčka nepridal. Je to vodka. K nej pridáme múku a olej. Alkohol rozbíja štruktúru gluténu v múke, a tak je vo výsledku omnoho ľahšia na trávenie. Množstvo alkoholu je minimálne a navyše po tepelnej úprave, takže po večeri môžete pokojne šoférovať.

tempura3

Domáci umami prach

Pre ideálnu chuť do našej tempury pridávame vlastnoručne vyrábaný umami prach.

Vyrábame ho zo štyroch surovín, ktoré upravujeme samostatne – grilované hríbiky portobello, blanšírované paradajky, tekvicu hokkaido a nesmie chýbať ani tmavá miso pasta. Potom každú zložku zvlášť pomelieme a vysušíme. Vysušené suroviny rozdrvíme na jemný prach a až potom ich zmiešame v špeciálnom pomere dokopy. Tak vytvoríme unikátnu piatu základnú chuť – umami.

Na desať gramov prachu potrebujeme ohromné množstvo surovín, pretože zelenina obsahuje množstvo vody a vo výslednom produkte nesmie byť. Celý proces pre túto dávku trvá až tri dni, ale ak chceme pripraviť chrumkavú, sviežu tempuru, dáme si na ňom vždy záležať.

 

Michal Konrád, šéfkuchár

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>