Čo to vôbec znamená pan-ázijská kuchyňa?

Čo to vôbec znamená pan-ázijská kuchyňa?

on

Nie je čína ako čína a nie všetky ryby idú do sushi. U nás varíme pan-ázijskú kuchyňu.

Ako všetko u nás, pramení to vo filozofii

Pan-asianizmus bolo myšlienkové hnutie, ktoré zaviedlo Japonsko po rusko-japonskej vojne začiatkom 20. storočia. Jeho úmyslom bolo spojiť všetky ázijské národy v spoločnom boji proti európskym imperialistom. Počas Druhej svetovej vojny ho Japonci používali ako svoju propagandu. Myšlienka upadla v časoch Studenej vojny, pretože mnohé územia ovládli Spojené štáty.

Jediné, čo nám z týchto temných čias zostalo, je výraz pan-ázijský – v preklade celoázijský. Preto u nás nájdete jedlá z každého kúta Ázie. Vývojom Európskej kuchyne sa však objavila potreba fusion kuchyne. Jedlo spájajúce Európu s Áziou. Varíme ázijské jedlá prispôsobené Európanom, ale nezrádzame pritom originálne procedúry.

Recepty berieme naozaj z celého kontinentu, tak vám trochu priblížime ako to môže vyzerať v najvýznamnejších oblastiach:

Thajská kuchyňa

Najzákladnejšou súčasťou každého thajského stánku s jedlom je polievka Tom Yum. Tradičnú ju dostanete extrémne kyslú a pálivú, pretože obsahuje limetkové listy, citrónovú trávu, čili a galangal, ktorý je podobný nášmu zázvoru. Plávajú v nej kúsky kreviet alebo kuracieho mäsa. Na naše stoly ju servírujeme s homárom.

Ako druhý chod by ste v Thajsku mali určite ochutnať rezance Pad Thai, ktoré sú charakteristickým domácim jedlom, ako na Orave halušky. O význame rezancov v ázijskej kuchyni sme už písali. Pad Thai vraj najlepšie pripravujú pouliční majstri kuchári a jedna porcia v prepočte nevyjde viac ako euro. Nájdete v nej vajce, kúsky mäsa, zeleninu a dokonca nasekané arašidy.

Indická kuchyňa

Hinduistická filozofia je dôvod, pre ktorý sa k mäsu sa v indickej kuchyni veľmi nedostanete. Vegetariáni si prídu naozaj na svoje. Veľa zeleniny – rajčiny, zemiaky, hrášok, karfiol nájdete opečené na olivovom oleji s veľkou dávkou korenia. Obľúbené korenie je kurkuma, ktorá je významným antioxidantom.

Medzinárodne známym jedlom je kari. Síce ho pripravujú v rôznych kuchyniach, pôvodná stopa siaha práve do Indie. Originálne jedlo tvorí omáčka z čili papričiek, mletej škorice a klinčekov poliata na grilovanom mäse s jednoznačnou prílohou - ryžou. Vo Fou Zoo používame recept priamo z Maldiv a do omáčky dávame aj kokosové mlieko či kešu.

Čínska kuchyňa

Základ pre túto špeicifickú kuchyňu tvoria konfuciovská filozofia a skromní ľudia. Veľa ryže, zeleniny a hlavne všetko v rovnováhe. Každá časť jedla má svoj vplyv na zdravie celého tela. V niektorých provinciách majú väčší vzťah k rybám a inde mäso neobľubujú. Zaujímavosťou sú tiež čínske rezance, o ktorých a viac dozviete v našom predošlom blogu.

Japonská kuchyňa

V japonských domácnostiach sa sústreďujú viac na jednoduchšie a lacnejšie jedlá než čerstvo ulovené ryby. Významnou surovinou je miso pasta, ktorou Japonsko zásobuje celý svet. Je to výrobok zo sóje, ryže alebo jačmeňa a má výborné zdravotné účinky. My ju pridávame napríklad do sladkých omáčok. Ďalším základom je pečená kurča alebo aj naša obľúbená rezancová polievka ramen.

V našej pan-ázijskej kuchyni varíme hlavne jedlo z kvalitných surovín od poctivých dodávateľov. Tajnou prísadou je láska k práci, ktorú robia naši kuchári. Cítite ju vo vašej porcii?

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>