Čo neviete o goji

Čo neviete o goji

on

Všetci dávno vedia, že goji, čítame godži, je zázračný plod a lieči všetko na svete. Čo všetko o ňom neviete?

Čínsky poklad

Je celkom zrejmé, že Čína je najväčším dodávateľom goji na svete, ale plantáže nájdete aj v Spojenom kráľovstve, Kanade či USA. Tieto sa však nevyrovnajú 95 000 tonám z Ďalekého Východu. Jedným z dôvodov bude takmer 700 rokov tradície pestovania kustovnice, čo je odborný názov pre tento krík. Čínsky ľud ho pomenoval aj „červeným diamantom“ vďaka nespočetným blahodárnym účinkom.

Červené plody radíme medzi ovocie a chuťou skutočne pripomínajú brusnice, šípky alebo jablko.  Spomedzi všetkých ovocí obsahuje goji najväčší objem aminokyselín a minerálov. Má antioxidačné účinky a je vhodné aj na prípravu čaju. A preto ho aj my pridávame do našich drinkov.

Číňania vedia, čo pestovať

Podľa vzoru starých Číňanov by sme mali zjesť približne 5 gramov goji každý deň, aby sme nabrali správny objem prospešných látok. Celkový dopad na naše telo je naozaj ohromujúci: v obehovom systéme podporí tvorbu krviniek, v tráviacom trakte ochraňuje pečeň a zlepšuje činnosť čriev. Vďaka stimulácii tvorby inzulínu pomáha lepšie ukladať tuky v tele, urýchľuje metabolizmus a vitamíny z radu B prospievajú pleti.

Vedľajšie účinky

Keďže samé o sebe ovplyvňuje chod ľudského organizmu, môže mať goji kontraindikácie s niektorými liekmi. Jedná sa najmä o lieky na krvný tlak alebo riedenie krvi. Nakoľko plody obsahujú stopové prvky pesticídov, denne by ste mali skonzumovať len obmedzené množstvo – maximálne 10 gramov. Naopak, pri dlhodobom užívaní môžete očakávať kvalitnejší spánok, duševný pokoj a dokonca by malo navodzovať pocity šťastia. O tomto sa však americkí vedci ešte dohadujú.

Šírenie v Európe

Podobne ako kašmír či zelený čaj, priniesli ho cestovatelia. Koncom 20. storočia sa objavili prvé zmienky o európskom goji. Keďže na začiaku tisícročia sa všetci začali zaujímať o zdravý životný štýl, starostlivosť o svoje telo a chudnutie, prišli tieto červené bobule ako dar z nebies. Podvodníci im začali pripisovať až magické schopnosti – liek na chudnutie, protirakovinové účinky a označili ich dokonca aj za „elixír mladosti“.

Dnes po zadaní goji do vyhľadávača nájdete desiatky výrobcov ultraliečivých prípravkov z goji, recepty pre tehotné mamičky a zaručené rady na chudnutie. Pritom si stačí bobule nasypať priamo do úst alebo si z nich uvariť čaj. Potrebné látky nemusíte získavať z tabliet s postupným uvoľňovaním.

Už dávno viete, že ázijská kuchyňa si zakladá na dobrej životospráve a je spätá s najvyššou harmóniou. Tak skúste prísť k nám na poriadnu ázijskú večeru a buďte zdraví.

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>