Prečo má ázijská kuchyňa tak rada rezance?

Prečo má ázijská kuchyňa tak rada rezance?

on

V ázijských kultúrach boli ľudia odjakživa skromní. Tento prístup k životu odráža aj prístup k jedlu.

Skromní ľudia, skromná kuchyňa

Podľa staročínskych filozofov by mal byť človek skromný, cnostný, mravný a v rovnováhe. V rovnováhe so sebou a aj s prírodou. Na týchto ideáloch je postavená celá východná kultúra. Spolu s geografickými podmienkami spôsobila to, že ľudia sa uskromnili so základnými surovinami. Obyčajný Číňan mal prístup len k zelenine, hubám a ryži. Mäso sa používalo minimálne.

Z tohto pomerne obmedzeného množstva surovín si museli pripravovať raňajky, obedy, večere aj dezerty. Čínski majstri kuchyne preto po stáročia vymýšľali doslova tisícky rozmanitých druhov jedál prakticky s jedným základom. Najlepšie tento fakt vyjadrujú slová Marca Pola: „Žiadna iná kuchyňa na svete nám neposkytne z tak mála toľko blaženosti.“

Čínske rodiny boli početnejšie a zarábali menej. Preto zvykli spraviť veľké misy ryže alebo rezancov, ktoré si každý pri stole naberie podľa chuti a kuchárka nemala toľko práce s prípravou porcií. Aj dnes v domácich reštauráciách platí zasáda, že pri stole si každý berie zo všetkého.

Ryža ovládla kuchyňu

Čína dnes vyprodukuje takmer 140 miliónov ton ryže ročne. Keďže skoro nič z nej nevyváža, je jasné prečo je v 4 z 5 ázijských jedál prítomná buď prirodzená alebo v podobe rezancov. Ryža samotná obsahuje veľa zložitých sacharidov, vlákninu, bielkoviny a minimum tukov – preto je výborným zdrojom živín a základom pre harmonické jedlo.

Vláknina a bielkoviny vás zasýtia a zložité sacharidy budete zdravo tráviť. Základným princípom zdravého jedla sú tiež čerstvé prísady a tie sú v ázijskej kuchyni prioritou.

Tajomstvo výroby rezancov

Na výrobu rezancov najprv treba vziať suchú ryžu a pomlieť ju na ryžovú múku. Pridáme vodu, vajcia, štipku soli a cesto je hotové. Po miernom odležaní ho čínski kuchári vo vzduchu skladajú a pretáčajú, aby bolo jemné. V správnej chvíli ho položia na stôl a začne skutočná mágia.

Výroba rezancov je založená na dvojkovej sústave, podobne ako procesor vášho počítača. Kuchár totiž cesto upraví na dlhý a hrubý pás, ktorý na stole pomúči, preloží na polovicu a znovu natiahne. Každým preložením sa počet rezancov zdvojnásobí. Po desiatom preložení máme 1024 dlhých rezancov. Keby pás niekto preložil ešte 20 krát, mali by rezance atómovú hrúbku!

Dajú sa použiť na všetko

Tri základné postupy prípravy sú varenie, praženie a nič. Rezance varíme ak ich chceme jesť len ako čistú prílohu. Opražené ich stretávame najčastejšie v Európskych čínskych reštauráciách. Zmiešané so zeleninou, hubami, omáčkou a kuracím mäsom na stovku spôsobov. Bez úpravy sa rezance jedávajú v polievke. Stačí ich dať do misky surové a zaliať horúcou polievkou.

Ako máte najradšej rezance vy? Alebo si dávate výhradne sushi?

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>