Keď nám práca chutí

Keď nám práca chutí

on

Ak by som chcel vo svojom vnútornom svete rozmeniť emóciu na drobné ,dostal by som esenciu rôznych pocitov a vnemov . To klbko niekedy tak ťažko vyjadriteľných pocitov. Emócia mi vždy dáva  úplne jasne vedieť, že sa ženie cezo mňa. Mám husiu kožu alebo v hlave  zažívam príjemnú harmóniu, ktorá nezriedka hraničí s extázou.  Apropo, ak sa teda bavíme o pozitívnej emócii. A práve úspech v biznise  ktorý robíme vo FOU ZOO sa zakladá na pozitívnej emócii. Na emócii, ktorá sa dostane pod kožu tak príjemne a bezprostredne  ako sa len dá a ostane niekde hlboko v podvedomí ako dokonalý zážitok .

Nechcem sa venovať upsellingu alebo iným praktikám na zdvihnutie obratu. Chcem sa venovať pocitom – emóciam, ktoré sme tento rok spolu zažili. A že ich nebolo málo to všetci tí, ktorí boli snami v roku 2013 dobre vedia.

Na začiatku roku 2013 sa náš šéfkuchár Miško Konrád išiel poobzerať do okolia Ománu, kde sa nechal inšpirovať miestnými tradíciami a bohatým výberom vzácnych korenín. Vznikol z toho krásny event, kde som mal obrovskú silnú emóciu z nádherného dezertu, ktorý bol v tvare kuželu a bol bohato nabitý šafránom. No krása.

I tento rok sme mali tú česť  spolupracovať s Majstrami, ktorý kraľujú v kuchyniach mimo Slovenska. Prvým z nich bol Antonio Vacca, náš odchovanec ,ktorý si cez FOU ZOO razil cestu do NOBU a iných prestížnych Londýnskych reštaurácií a teraz je pravá ruka jedného z mágov čínskej kuchyne Alvina Leung z BO LONDON. Pri Antoniovi prestrelili moje gastronomické srdce Mušle Svätáho Jakuba s absolútne famóznym Jalapeňo drezingom. Vzhľadom na momentálnu komunikáciu Vám môžem prezradiť že sa pravdepodobne uvidíme aj v roku 2014. Ďaľší dobrý priateľ Libor Dobiš otvoril dvere FOU ZOO a vpustil do vnútra tak autentické Thajské variácie  že sme na druhý deň eventu museli tlmiť počet čili papričiek pretože niektorý hostia vyzerali ako keby dohrali päť setový zápas. Pri Liborovom čarovaní v kuchyni ma úplne odrovnal s jednoduchým cuvertom, ktorý sa pripravoval na základe 200 ročného receptu ktorý pochádzal s Thajskej  kráľovskej kuchyne.

A to najlepšie na záver a môjmu srdiečku najbližie.

Bol to event Mystérium Truflle, ktorý otvoril novú etapu zmýšlania a vnímania nášho kulinárskeho sveta.

To, že mi podlomilo kolená keď som videl s akým zápalom moji priatelia, šéfkuchár Miško Konrád a sushi majster Tomáš Lysý, nasávali atmosféru Toskánska, kde sme mimochodom  boli zbierať hľúzovky. Závidím im ich šikovnosť a predstavivosť s akou robia svoje práce. Ich výsledky sú plné emócií , kreativity a mňa vždy položia na lopatky.

Ale vráťme sa späť k tomu, čo zmenilo naše vnímanie okolia  a ovplyvnilo  budúcu stratégiu. Stratégiu ako budovať najlepšiu reštauráciu na Slovensku čo mimochodom potvrdil aj prestížny bedeker Gault & Millau. Jeho hodnotenie nás veľmi potešilo a aj zaviazalo. Však získať lepšie hodnotenie ako niektoré Michelin Reštaurácie v zahraničí je predsa veľká česť a radosť.

Ako postupne dozrievame,  tak sa v nás objavil  pretlak informácií o ktorý by sme sa veľmi radi podelili s ostatnými. Práve preto sme sa rozhodli vždy k danému eventu, ktorý sa koná u nás v reštaurácií, organizovať Gastronomické Sympózium, ktoré bude mať tri základné piliere. Sympózium sa bude konať vždy tesne po evente, ktorý organizujeme vo FOU ZOO. Event vždy prezradí aká bude nosná téma sympózia  ktoré bude rozdelené do troch pilierov. Jeden bude vedecký pohľad na danú tému , ktorú bude zastupovať odborník k danej téme. Následne na to sa kormidla ujmú Šéfkuchár so Sushi majstrom kde vysvetlia ako tvorili jedlá na event, ako rozmýšlali, čo ich viedlo ku kombinácií tých či oných surovín a ako sa s danými  ingredienciami a surovinami narába. A samozrejme že aj odhalia komletne receptúry a niečo si s účastníkmi navaria. Tretí pilier uzavrie náš renomovaný somelier Tomáš Šajgal ,ktorý v zrozumiteľnom šate vysvetlí čo ho viedlo k výberu tých či oných vín a vždy rozoberie historicky aj niektoré vinárske oblasti. Už dnes sa nesmierne teším na túto parádu.

Zároveň by som chcel zaželať všetkým ľuďom, ktorí sa snažia obohatiť svojich hostí o krajšie  gastronimicke chvíľe veľa Lásky a Síl byť lepšími ľuďmi ,ktorí budú robiť väčšiu radosť pre všetkých vôkoľ nich.

 

Lubo Blaho

 

 

 

O autorovi

FOU ZOO

Fou Zoo
Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>