Japonská verzia svetovo známych pirohov sa volá gyoza. Tvar majú ako naše pirohy. Najčastejšie sa plnia zmesou bravčového mäsa, kapusty, čínskej pažítky spolu so sezamovým olejom a/alebo cesnakom a/alebo zázvorom. A podávajú sa s omáčkou tare ochutenou ryžovým octom a/alebo čili olejom rayu.
Pri príprave pirôžkov gyoza sa na rozdiel od čínskej verzie používa tenšie cesto, bývajú aj výraznejšie korenené a majú podobný tvar a plnku po celom Japonsku (v Číne nájdete viac ako 100 druhov plniek a jiaozi mávajú rozličné tvary).
Japonské gyoza nás inšpirovali. Pripravujeme ich však na panázijský spôsob: Vzali sme tradičné japonské pirôžky a naplnili ich netradičnou zmesou – hovädzou sviečkovou a tradičnou francúzskou husacou pečeňou foie gras. Výsledkom je úžasná chuť a jedno z najobľúbenejších jedál vo Fou Zoo.
Ak vás zaujíma, ako sa pripravujú, šéfkuchár Michal Konrád sa podelí s receptom.
Dobrú chuť!