Pred tým, ako vchádzame do jednej z najprestížnejších reštaurácií Londýna, nám musí náš kamarát Miško, ktorý v tomto podniku zastáva pozíciu Bar Managera, priniesť pre nášho šéfkuchára Miška Konráda košeľu. Inak by sme veľmi vytŕčali z davu. A to sa v takomto type reštaurácií v Londýne proste nenosí.
Takže vzadu pri personálnom vchode si Miško vyzlieka svoju brand new mikinku a už si to mastíme všetci traja aj s naším Sushi Maestrom Tomášom hore schodmi do prestížnej pan ázijskej reštaurácie Cocoon situovanej hneď pri Picadeli Street. Vďaka svojej polohe a perfektnému konceptu má Cocoon veľkú vyťaženosť aj väčšími skupinami. Okrem iného sa tam odohral dejchánek po Londýnskej premiére filmu Avatar. A verte, že ľudia tohto kalibru sa vedia vždy dobre rozhodnúť.
Vchádzame do jednej z častí a po ľavej strane míňame majstra Kawana. Miško mi neskôr vysvetlil , že Kawano má svoj vek a patrí sa ho oslovovať Kawano San. San pridáva úctu.
Je veľmi zaneprázdnený takže nás ani nezaregistroval. Jemne sklonený nad doskou, kde postupne zhmotňoval svoje skúsenosti a zručnosť do jedného z najpopulárnejších pokrmov tejto doby – SUSHI. Má šesťdesiatštyri rokov a zastáva sekciu, ktorá robí výhradne len sashimi a nigiry. Čo je v Londýne ten pomyselný vrchol, cieľ, méta pre každého sushi maestra. Na druhej strane to je aj obrovská zodpovednosť za meno podniku a samozrejme aj za svoje meno. Pretože znalci odhalia ihneď po prvom zakusnutí do sashimi kvalitu podniku a skúsenosti maestra. V Londýne si z kritikov naozaj nikto neberie servítku pred ústa. V tomto prípade nám Kawano San ukázal presnosť rezov pri sashimi a jeho čistá japonská minimalistická kompozícia hovorí sama za seba. Proste Majster je majster.
Keď prišiel ten správny čas a Kawano San sa trošku uvoľnil z pracovnej zaneprázdnenosti, zašli sme ho pozdraviť. Vo vzduchu bolo cítiť jeho úprimnú radosť zo stretnutia so žiakom, ktorému odovzdával niekoľko rokov svoje skúsenosti, rady na prípravu toho najsprávnejšieho a najchutnejšieho sushi. Okrem toho tam bolo cítiť náš obrovský rešpekt voči Majstrovi. Spozoroval som, že všetci japonský sushi maestri majú jednu obrovskú – pokornú charizmu, ktorá má na nás jeden neočakávaný vplyv. I napriek tomu, že ste sa nenarodili v Japonsku tak sa začnete zdvorilo ukláňať. Proste sa vo vás prebudí základný ľudský rešpekt a váš trup sa pri zdravení, lúčení proste vždy keď zacítite, že sa deje niečo dôležité, začnete sa predkláňať. Dávate najavo rešpekt a ani neviete, kde sa to vo vás zobralo. Prečo to tak je? Proste je to tak.
Kawano San nám s radosťou odovzdal receptúru. Jeho vlastná receptúra na svoj rokmi neustále dolaďovaný a vylepšovaný sushi ocot. Toto stretnutie nemalo veľký význam len pre Miška Konráda, ale všimol som si, že aj Tomášove oči žiarili. Cítil som z neho podobnú emóciu ako u mňa a Miška. Bol plný rešpektu. Bolo jasne cítiť ako si váži muža, ktorý mu v tradičnom zelenom kimone odovzdáva receptúru na sushi ocot, ktorý je 33% úspechu pri sushi. Kawano San sa začal pri vysvetľovaní o novej receptúre zahrievať a pomaly, ale iste prešiel na umami. Začal kresliť na papier rôzne bunky , vysvetľoval nám princíp prenosu glutamánu sodného čiže umami v surovinách. I keď bolo už dosť neskoro a Kawano San už má svoj vek nezastavilo ho to a odovzdával nám všetky svoje pohľady a skúsenosti ohľadom sushi. Tam kde jeho Angličtina nestačila použil gestikuláciu a tam kde jeho gestikulácia nestačila použil jeho úsmev. Bolo to tak zvláštne krásne, že si to budem pamätať do konca svojho života.
Ľubo Blaho