Nová FOU ZOO hračka

on

Asi pred pár týždňami ma v televízii zaujala jedna upútavka, v ktorej prezentovali akúsi novodobú pomôcku na maľovanie “paint zoom” (striekacia pištol). Na prvý pohľad nie veľmi zaujímavá vec, keďže v dnešnej dobe je televízia plná rôznych nezmyslov. Čo mi však prišlo na rozum, ako som na tú reklamu pozeral, bola bláznivá myšlienka, že by sme to mohli využiť v kuchyni. Samozrejme s tým rozdielom, že maľovať by sme nešli. Naša kuchyňa má iba rok a keďže sa o ňu neustále staráme a opatrujeme ju s láskou, nepotrebuje vymaľovať. Namiesto farby som mal v pláne použiť mliečnu čokoládu a striekať ju pomocou tejto pištole na dezert.

Rozhodol som sa teda objednať tú vecičku a odvtedy som netrpezlivo čakal deň, čo deň, kým dorazí do Fou Zoo. Hneď ako nám ju priviezli, som horel netrpezlivosťou, kým nám skončí obedňajší servis a ja budem mať čas a priestor ju vyskúšať. Všetci kuchári boli tak povediac nedočkaví, či to bude fungovať. V kuchyni celé dni prebiehali rôzne, viac negatívne ako pozitívne diskusie a srandovné hlášky na adresu tohoto vynálezu. Mňa však stále  povzbudzovala myšlienka nato, že sa to vydarí. Obedňajší servis nám skončil a my sme sa pustili do toho. Začali sme s mliečnou čokoládou, ktorú sme si dali rozpustiť. Rozpustená, horúca mliečna čokoláda sa naliala do nádoby, ktorú sme uzavreli. Zo ”shockera” (vysoko výkonný schladzovač surových a hotových pokrmov) sme vytiahli mousse z bielej čokolády, ktorý vymyslel môj zástupca Martin na Valentínske menu a mohlo sa začať. (Len by som rád podotkol, že mousse bol pôvodne chladený, ale keďže sme ho mali v pláne striekať horúcou čokoládou, shocker bol v tomto prípade skvelá pomoc) Mousse nám v ňom jemne zatuhol a bol pripravený na postrek.

Teraz vás troška sklamem. Pravdupovediac aj ja som bol spočiatku sklamaný, mliečna čokoláda nefungovala. Bola príliš hustá. Môj team sa so smiechom bavil. Ja som sa však nevzdával a rozhodol som sa použiť horkú čokoládu, ktorú keď som roztopil a nechal poriadne zohriať vo vodnom kúpeli, bola redšia ako mliečna. Naplnil som teda pištol znovu a požadovaný efekt sa naplnil. Horká čokoláda fungovala vďaka čomu som bol nesmierne šťastný.

Preto som sa rozhodol, že sa s vami podelím o našu novú skúsenosť, nový technologický postup a recept na mousse z bielej čokolády:

4 porcie:
90g biela čokoláda (Callebaut)
75ml plnotučné mlieko
100ml smotana na šľahanie
2 plátky želatiny
1 žĺtok (domáce vajcia)
10g kryštálový cukor

Postup: Do hrnca vylejeme plnotučné mlieko, pridáme bielu čokoládu a necháme rozpustiť. Pridáme namočenú želatinu a necháme vychladnúť. V miske si vyšľaháme vaječný žĺtok s cukrom. Zvlášť v miske si vyšľaháme smotanu a všetky tri zložky zamiešame špachtľou jemnými točivými pohybmi vo veľkej mise, aby nám našľahané hmoty nepadli. Naplníme formy a necháme zachladiť.

Prajem dobrú chuť J

Michal Konrád

 

O autorovi

Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.


Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>