Na dobré si treba počkať.

on

Je veľmi zaujímavé, že niektoré potraviny spĺňajú pravidlo, ktoré v našom vedomí skôr automaticky priraďujeme k ľudom a vínu.

Čím staršie, tým lepšie. Jasne a bez zbytočných rečí môže za to fermentácia. Na samotnú fermentáciu je množstvo pohľadov, ale pre nás v gastre je najdôležitejší ten, že fermentácia je proces, pri ktorom dochádza k ničeniu toxínov a tým pádom je potravina oveľa zdravšia. K tomuto pohľadu na potraviny som sa samozrejme dostal až keď som opustil mladícku nerozvážnosť. Priznám sa, keď som bol mladší, tak ma ani nenapadlo venovať sa témam ako harmónia verzus jedlo. Sila pozitívnej energie verzus fyzická námaha. Pamäť verzus toxíny a tak ďalej. Možno ma to z hĺbky duše vôbec nezaujímalo, alebo  som o to nemal kde zavadiť, alebo ma k tejto téme nikto nenasmeroval lebo v čase mojej mladosti sa verejnosť celkovo venovala tým všetkým dôležitým témam a už teda vôbec nezostal čas na zdravý životný štýl a liečivé potraviny.

Určite som sa vo svojom podvedomí začal profilovať už v Indii, kde som videl množstvo krásnych ľudí, ktorí jedli takmer výlučne ľahko stráviteľné jedlá. Na ich tvárach takmer dokonalé Hollywoodske úsmevy, ktoré sa hrdo pýšili krásnymi bielymi zubami. Zuby, ktoré sa len z času na čas dostali do kontaktu s agresívnymi sladkými pochutinami európskeho typu. Páčili sa mi ich energiou naplnené povahy a postavy. V tom čase som žil v štáte Himachal Pradesh. Myslím si, že už niekde tam som vo svojom podvedomí začal vnímať hodnotu ľudského života cez vitalitu, zdravie, vnútornú krásu.

Samozrejme, odvtedy pretieklo Gangou veľa vody kým som spoznal všetky “highlight” suroviny ako je napríklad Ume Boshi slivka alebo Koreň KUZU či napríklad Miso pasta. Rád by som sa postupne v jednotlivých témach venoval vybraným liečivým potravinám. To, že tieto potraviny u mňa v chladničke nemôžu chýbať a práve z týchto potravín sme zostrojili jedno krásne Seishou menu, nepokladám za náhodu, ale za vývoj FOU ZOO.


Aby som zachoval kompaktnosť v budúcich témach, kde sa budeme venovať  niektorým jedlám z aktuálneho Seishou menu, musím odhaliť kde sa zrodil nápad. Nápad, že chceme robiť práve panázijskú reštauráciu, ktorá je najbohatšia na liečivé potraviny.

Myslím si, že nás tam zaviedlo podvedomie chuti, teda ak chuť môže mať podvedomie. Ostaňme teda pri tom, že chuť podvedomie má. Toto podvedomie nás viedlo presne po najcitlivejších kanálikoch, v ktorých jasne definovalo prítomnosť glutamánu sodného inak povedané UMAMI. Takže genéza sa rodila najprv v ústach.  Na ceste vývojom sme sa stretávali oveľa častejšie s chuťou UMAMI ako sa môžeme stretnúť s UMAMI v našich končinách.

Takže máme  pred sebou množstvo zdravých potravín a obrovskú ambíciu stať sa z určitého pohľadu médiom, ktoré prináša nové, chuťovo zladené jedlá a popri tom edukuje hostí o kvalite a pri niektorých jedlách až o liečivých vlastnostiach potravín. Zastávam názor, že luxus nie je len krásna architektúra, ambiciózny šéfkuchár, drahé vybavenie. Ten pravý luxus je výber a kombinácia najzdravších potravín.

A znovu sa dostávame k prvotnej myšlienke tohto blogu, kde sa zamýšľam nad tým, že nie všetko musí byť v gastronómií úplne čerstvé a dokonca to „staré“ odležané, fermentované je niekedy pre človeka oveľa lepšie a zdravšie. Dnes by som najradšej skončil niekde tu, pretože to tak cítim a pokladám za vhodné.

Ľubo Blaho

 

O autorovi

Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.


Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>