Na stáži v Nome.

on

Píšem vám z dánskej Nomy, v ktorej som už skoro 2 týždne na stáži.

Celý nápad vznikol pár dní potom, keď sme s Ľubčom Blahom navštívili túto najlepšiu reštauráciu na svete. Bolo to vo februári, priniesli sme si odtiaľ nádherné pocity, o ktoré sme sa s vami podelili v 2 blogoch. Po našom nezabudnuteľnom zážitku, ktoré zanechalo aj stretnutie sa so šéfkuchárom Reném Redzepim, sme mu jednoducho napísali a opýtali sa na možnosť stáže. A vyšlo to.

Moja stáž sa začala v utorok 7. júna, (utorok preto, lebo reštaurácia je v nedeľu a v pondelok vždy zatvorená). Spolu so mnou nastúpili ďalší siedmi zvedaví nadšenci so spoločným záujmom. V Nome operuje dohromady 38 kuchárov, z ktorých 20 je na pracovnej stáži, rovnako ako ja. Strieda sa tu veľa národností z celého sveta. Čo je zaujimavé, je fakt, že dánskej národnosti je len René ( i keď po otcovi je pôvodom Macedónčan :-) ) a ešte jeden kuchár.

Noma má tri rôzne kuchyne. Prvá je kuchyňa, ktorú možete vidieť hneď, ako vstúpite do reštaurácie. Tam sa finalizujú všetky jedlá. Ďalšia kuchyňa je hneď vedľa reštaurácie, nachádza sa na lodi a slúži na tvorenie nových jedál. Tretia kuchyňa, tam som strávil môj prvý týždeň, je produkčná kuchyňa. Tu sa predpripravujú všetky jedlá.

Moja pracovná náplň pozostávala z trhania rôznych druhov byliniek, šúpania šalátov a rôznej inej zeleniny, otvárania mušlí, opracovávania a čistenia modrých krabov a langustín. V porovnaní s akoukoľvek kuchyňou na Slovensku je to úplne niečo iné. Pracovný deň sa začína ráno o 8:30, odkedy sa človek nezastaví až do 17:00, kedy je spoločný obed, alebo vlastne už večera. To je jediné jedlo v priebehu celého dňa! Malá prestávka, staff meeting a pokračuješ do 01:00 po polnoci. Úprimne povedané, je to náročná drina, pre slabšie povahy nezvládnuteľná. Je to celodenný push, push, push.

Každú noc z práce odchádzam vyčerpaný ako zbitý pes, ale na tvári mám úsmev a pri srdci ma hreje pocit šťastia, pretože každá sekunda v Nome za to naozaj stojí. Popri tej tvrdej práci a vojnovej drezúre má človek možnosť vidieť všetky tie úžasne kreatívne techniky a postupy práce, má možnosť pýtať sa na čokolvek, čo ho zaujíma a nasávať ďalšie nové poznatky. Okolo vás je kopa ľudí, ako ste vy, ktorí sa s vami radi podelia o ich skúsenosti.

Dnes mám voľno a pred sebou ďalší týždeň, na ktorý sa nesmierne teším :-)

Michal Konrád

O autorovi

Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.


Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>