Tvorivý raj

on

Narodil sa Nový rok, veseľme sa! Takto nejako to vždy začína.

Samozrejme, že k tomu pribudnú čerstvé predsavzatia a plány. Ja som ich zástanca, či sa naplnia do poslednej kvapky alebo nie úplne. Naše predsavzatia vo FOU ZOO sú jasné. Prinášať nový gastronomický vietor na bratislavskú, z môjho pohľadu občas až moc číru hladinu.

Jedno z budúcich príjemných osviežení práve prichádza. Cestovná kancelária Dreams Travel, ktorá na Slovensku zastupuje rezort Six Senses, ponúkla FOU ZOO spoluprácu. Do svojho najlepšieho rezortu na Maledivách si pozvali nášho šéfkuchára Miška Konráda.

Keď som sa prvýkrát rozprával s Rudom Garanom, ktorý Dreams Travel riadi, ostal som  v pozitívnom šoku. Hovoril mi o tom, že každý rezort disponuje vlastnou bio záhradou, záhonmi čerstvých bylín, množstvom tropického ovocia, ktorým dáva život nielen okolitá príroda, ale aj sofistikovaný prístup miestnych záhradníkov. Hovoril mi o tom, ako si kuchár každé ráno vybehne naboso k rybárskemu člnu vybrať z nalovených darov mora. Spomenul, že ak by ste v takomto rezorte hľadali na tanieri lososa, tresku, portugalské mladé úhory, japonské kobe či španielske wagyu, tak by ste ostali sklamaní. Nič, čo nie je miestne alebo z blízkeho okolia, sa k vám na tanier „bohužiaľ“ nedostane. Hovoril mi o nevtieravom edukovaní ľudí, kde na každom kroku na vás dýcha ľudskosť a záujem o zachovanie zeme pre ďalšie pokolenia. Veď naša silná matka Zem potrebuje, aby sme sa „unormálnili“. Porozmýšľali napríklad, či filter na vodu nie je lepšie riešenie ako tony plastového odpadu.

Ak by som bol kuchár v takomto rezorte ja, tak by som asi praskol od šťastia. Čo môže byť viac ako pľúca a rozum naplnený čerstvým morským vzduchom v harmonickom prostredí. Večerná krátka bilancia dnešného a  príprava na zajtrajší deň. V predstavách si kuchár preberá možné kombinácie najčerstvejších surovín na zajtrajší „tanec“ v kuchyni. Kuchár musí kuchyňou tancovať. A podmienky, ktoré v tejto časti sveta sú, sú ideálne.

Six Senses si pravidelne pozývajú kuchárov svetových mien, aby sprevádzali ich hostí „na tanieri“. Sú to kuchári ovenčení minimálne jednou Michelin hviezdou. Ľudia zo Six Senses nenechávajú nič náhode. Sú profíci a to je dobre. Strašne rád spolupracujem s profíkmi. Už teraz sa neskutočne teším, keď Miško po tejto ceste otvorí dvere FOU ZOO a nechá nás ochutnať z jeho naakumulovaného inšpiratívneho balíčka. To množstvo nových vnemov a skúseností s úplne neznámymi textúrami a chuťami ho posunie dobrým smerom. Stretne sa s novými podnetmi, ktoré by sme v našom slovenskom podnebnom pásme ťažko hľadali. Bude to pre neho vysoká škola vysokých škôl.

Z celého srdca mu túto cestu prajem, pretože si to zaslúži. Mladý 28-ročný človek s takou zodpovednosťou a cieľavedomosťou je jedným z hlavných piliérov FOU ZOO. Odlieta 10.1.2012.

Na záver dodávam len to, že nás tohto roku vo FOU ZOO čaká aj zahraničná stáž ďalšieho „FOU ZOO-piliéra“, ktorá sa uskutoční v samom srdci krajiny SUSHI. Ale o tom až niekedy nabudúce.

Ľubo Blaho


 

O autorovi

Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.


Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>