Liečivá Miso pasta

on

Pocit pri jedení Seishou menu mi z určitého uhľu pohľadu pripomína Vianoce. Na Vianoce otvárame stále nové a nové prekvapenia vo forme darčekov od Ježiška. Scenár Seishou menu je podobný. V jednotlivých chodoch objavujeme nové a nové  zdravé prekvapenia. V Každom chode je použitá potravina, ktorá je výnimočne zdravá…

V tomto blogu by som sa zameral na Miso pastu. Miso pasta je pre mňa typická potravina, kde úplne presne platí, že v jednoduchosti je krása. Sójové bôby, zdravá pleseň Koji (čítaj godži), soľ a čas. Aj tu samozrejme funguje fakt, že koľko ľudí toľko chutí, ale koniec je to vždy o tom istom. O fermentácii. Tá v zmysle zdravia božská fermentácia. Ten kľúč k odľahčeniu záťaže organizmu počas trávenia. Ten vitálny pocit. Tá úcta k darom, ktoré nám zanechali zahraniční predkovia.

Fermentácia je proces, pri ktorom dochádza k ničeniu toxínov. Následne po jej konzumácii ide v živote všetko o to ľahšie. Je to ten rozdiel, ako keď si do auta dáte namiesto 95 oktánového benzínu nejakú nadupanú stovečku preplnenú aditívami. To je pre jazdca aj pre jeho auto nový blahodárny pocit. Vy v tejto metafore ostávate ako jazdec a vaše auto je vaše telo. Každé auto ale aj telo vie hovoriť. Len nie každý ho počuje. Naše telo hovorí cez pneumatiky na brušku, zväčšenú dýchavičnosť, horší zrak, častú únavu… Telo  hovorí stále. Je len a len na nás, či ho chceme počuť. A či vlastne veríme v liečivú silu potravín.  Ja teda nechcem hovoriť o tom, že si dva krát uvaríte miso polievku a ste za vodou. Hovorím o tom, ako je dôležité zasadiť myšlienku a veriť v ňu.

Ja osobne si často robím takýto jednoduchý pokrm: Do horúcej vody (cca 1 liter) nasypem jednu polievkovú lyžicu dashi granúl ( sušený rybací vývar) a spoločne s rôznou zeleninou varím cca 8-10 min. Potom to odstavím a pridám dve veľké lyžice čiernej miso pasty. Čo vám budem rozprávať. Neviem sa dojesť. Tak som si zvykol na to, že je to pre mňa niečo ako je pre murára diétna saláma s čerstvými bielymi rožkami.

Miso pasty sú rôzne. Biele, hnedé, červené, zelené, čierne. Farba závisí od pomeru ingrediencií a času fermentácie. Môžu sa použiť len sójové bôby. Alebo sa k nim pridá ryža alebo obilniny. V zásade platí, čím tmavšia tým lepšia. Ja osobne milujem čiernu miso pastu. Tú mám doma a z nej varievam. Ťažšie sa zháňa. Ak by mal niekto záujem, rád v tom pomôžem.

Ďalšia vec prečo ma Miso pasta tak fascinuje (okrem toho že je veľmi ľahko stráviteľná) je aj  jej vysoký obsah živých enzýmov. Enzýmy sú zvláštne fermenty s iskrou života. Dokonca vedci zistili, že enzýmy majú vlastnú inteligenciu. Enzýmy sú tie čo rozmýšľajú. Ale poďme ďalej. Za to, že miso pasta je tak ľahká môže aj huba Koji (čítaj godži).

Jej hlavná funkcia spočíva v tom, že katalyzuje cukor v sójových bôboch a obilninách. Koji je chvála Japonska. Ikona gastro sektoru. Bez nej by napríklad nebolo saké. Pestuje sa na ryži, z ktorej sa neskôr robí saké. Po dovarení alebo dodusení zmesi na miso pastu sa primieša spoločne so soľou do zmesi. V domácom prostredí sa vyťapkajú také malé bochníky, ktoré sa vkladajú ráznym švihom do fermentačných nádob. V skutku som už videl rôzne nádoby. Japonci si s tým veľmi hlavu nelámu. Ide o obsah, nie o obal. Keď sa tam celá zmes naťapká, dôkladne sa to prekryje fóliou a už sa teda len čaká. Čím dlhšie tým lepšie. Na záver si dovolím prilepiť pár náučných informácií. Bude to síce vyzerať ako by som sa snažil predať desať ton pasty, ale nie je to tak.

- obsahuje kyselinu ethyl-esterovú, ktorá je preventívnym prostriedkom proti rakovine

- jednou jej z najdôležitejších schopností je schopnosť obsiahnutých alkaloidov naviazať na seba tažké kovy a odvádzať ich z tela (hovorí sa, že sa alkalizuje krv)

- znižuje cholesterol a pomáha predchádzať srdcovo-cievnym chorobám

- je veľmi dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín

- nepasterizovaná miso pasta je bohatým zdrojom živých enzýmov, napomáha tráveniu a asimilácii potravy


Ľubo Blaho

 

O autorovi

Rafinovaná kombinácia toho najlepšieho, čo nám dáva more aj pevnina. Dokonalý súlad ázijskej a európskej gastronómie. Miesto splnených gurmánskych túžob a prianí. Miesto, ktoré s Vami komunikuje jazykmi, ktoré nepoznáte, a predsa im rozumiete. Miesto, ktoré dýcha atmosférou nečakaných zážitkov a nových stretnutí. Miesto, kde vzniká vietor. To je Fou Zoo.


Všetky články od Fou Zoo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>